Živjo
Že Rollback je napisal da sem ga sprovocirala, ko sem mu omenila, da se mi zdi to "viteštvo" preveč "moško" in da tudi med ženskami obstaja verjetno kar precej tekačic, ki si zaslužijo ta "plemeniti naziv".
Sama sem pretekla že nekaj maratonov in polmaratonov. S tekom sem se začela ukvarjati pred 6 leti, s tem da nikoli prej nisem bila kakšna športnica (v osnovni šoli sem bila celo oproščena telovadbe, ker sem bila astmatik)
V teh letih sem izoblikovala 5 osebnih zapovedi, ki mi pomagajo pri lovlenju razdalj
1. pijača: vsak dan popijem 2 litra tekočine; najraje imam zeliščni čaj; voda mi ne paše (menda pa tudi ni preveč primerna za tekačice, ker spira minerale)
Med tekom ne čutim pretirane žeje sploh če tečem pod 21km (pri maratonu je mal drugače)
2. hrana: prednost dajem sadju (jabolka, citrusi, banane), zelenjavi (solata, rdeča pesa), mlečnim izdelkom (skuta, nesladkani joguri, kozji sir) in temni čokoladi (mmmm); ogljikove hidrate zaužijem dan pred daljšim treningom
3. ko imam "tiste dneve" si vzamem frej
4. ko mi tek že preseda, si zapečem novo glasbo na mp3; če pa je kriza res huda, si grem kupit kakšen nov kos oblačila za tek
5. dve uri pred tekom ne jem (če je lakota neusmiljena, pomaga frutabela)
Upam, da bo katera izmed teh zapovedi pomagala vsem tistim, ki ste si za leto 2009 zadale kakšen tekaški podvig (ne glede na razdaljo).
Lep pozdrav
Monika