Vitezi Dobrega Teka • Poglej temo - Tek iz znanstvenega vidika

Tek iz znanstvenega vidika

Domislice o teku, mnenja, kontemplacije in razmišljanja

Tek iz znanstvenega vidika

OdgovorNapisal/-a G » Po 30 mar, 2009 15:51

Odličen članek o teku iz znanstvenega vidika.

Link
Life is not a journey to the grave with the intention to arrive safely in a pretty and well-preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming: Wow!! What a ride!
Uporabniški avatar
G
Tekmovalec
Tekmovalec

Kraj: Gorje

OdgovorNapisal/-a tamwad » Po 30 mar, 2009 19:23

Absolutno odličen članek in ob tem se človek zelo zelo zamisli in obenem še utiša vse, ki jim tek ne leži!Bravo G :wink:
It ain`t about how hard you can hit...it`s about how hard you can get hit and keep moving forward...how much you can take and keep moving forward - that`s how winning is done!!!
Uporabniški avatar
tamwad
Maratonec
Maratonec

Kraj: Žirovnica

Re: Tek iz znanstvenega vidika

OdgovorNapisal/-a Mony » To 31 mar, 2009 4:32

[quote="G"]Odličen članek o teku iz znanstvenega vidika.

Se strinjam, članek je res super.

Meni je zlasti všeč začetek :"...If their names are unfamiliar, it's probably because this type of extreme running is almost universally seen as a FRINGE sport, the habit of the superhumanly fit, the MASOCHISTIC, the slightly DERANGED..."

Ha ha ... mogoče smo res malček "drugačni" od netekačev ...
Uporabniški avatar
Mony
Tekač
Tekač

Kraj: Valburga

OdgovorNapisal/-a G » Sr 21 okt, 2009 17:17

Ker se bliža Ljubljanski maraton ali pa mogoče ker mu čez en teden sledi The marathon v New Yorku :) so se pri NY Timesu malo razpisali o teku.

Tukaj si lahko preberete najnovejša spoznanja o bosem teku, do katerih so prišli čez lužo.

Ker sem včeraj prišel do prvega para Feelmaxic seveda močno podpiram bosi tek, stestiral jih bom pa šele po ljubljancu. Za vsak slučaj :).
Life is not a journey to the grave with the intention to arrive safely in a pretty and well-preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming: Wow!! What a ride!
Uporabniški avatar
G
Tekmovalec
Tekmovalec

Kraj: Gorje

OdgovorNapisal/-a Rollback » Sr 21 okt, 2009 18:06

Zanimiv članek, ki pa pod črto ostaja dokaj neopredeljen :arrow:

Knjigo, ki jo tudi omenja - Born to run od McDougalla sem si pred časom priskrbel in je zelo zanimivo in poučno branje. Priporočam vsem, ki bi si radi razširili obzorja, vsaj kar se teka tiče, pa seveda tudi vsem, ki jim je filozofija bosega oz. minimalističnega teka blizu. Lahko tudi posodim svoj izvod.

Pri zagovornikih obložene tekaške obutve me moti predvsem podcenjujoč odnos do sodobnega tekača, rekreativca. Stališče, da so pri običajnem tekaču že v osnovi noge in stopala okvarjene in potrebujejo popravila v obliki čevljev, je zame nesprejemljivo. Da smo se vsi rodili kot invalidi in smo kot taki nesopobni za tek, je pa res malo preveč arogantno mnenje... :roll:

ps. G, poročaj o svojih podvigih v Feelmaxih :D
Recesija je stanje duha.
Uporabniški avatar
Rollback
Skrbnik
Skrbnik

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Rollback » Če 04 feb, 2010 12:31

Dolgo pričakovana raziskava o primerjavi bosega in obutega teka s Harvarda je bila prejšni teden objavljena v članku revije Nature (kot naslovna zgodba).

Par dni nazaj so jo na kratko povzeli tudi v Delu.

Sicer vem, da se najde marsikdo, ki takih člankov in raziskav ne bere ali jim ne verjame, vseeno pa mogoče koga zanima ali mu pride prav..ane, iomejc :D
Recesija je stanje duha.
Uporabniški avatar
Rollback
Skrbnik
Skrbnik

OdgovorNapisal/-a iomejc » Če 04 feb, 2010 14:06

Rollback je napisal/-a:Sicer vem, da se najde marsikdo, ki takih člankov in raziskav ne bere ali jim ne verjame, vseeno pa mogoče koga zanima ali mu pride prav..ane, iomejc :D

Dragi Rollback, hvala ti za ta članek iz Dela in predvsem za zadnji stavek :D

"Ljudje morajo začeti teči bosi postopoma, previdno in z veliko raztezalnimi vajami, sicer lahko hitro pride do poškodb."

Poudarek je na "z veliko raztezalnimi vajami" :D Saj se še spomniš tiste debate ... [smilie=bunny.gif] Sklepam, da če se je treba pri bosem teku veeeeelikooooo raztezat, se je potrebno pri obutem teku ravno tako - samo malo manj :D Je res :wink:

Z bosim tekom se pa strinjam 8) Čeprav na začetku nisem bil pristaš, moram priznati, da sem si malo prebral zadevo in ti popolnoma verjamem [smilie=blush.gif]
Enkrat pride tudi moj čas, ko bom copate zabrisal v kot in obul Fellmax-ke. FF mi na žalost ne pašejo :? - me full peče podplat in občutek imam, da mi bo raztrgalo kožo po sredini stopala :evil:

Mogoče že to poletje ... :roll:
iomejc
Ultramaratonec
Ultramaratonec

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Rollback » Če 04 feb, 2010 14:15

Ne morem verjet, da si prebral člank do konca :shock: :D
No, mogoče si samo zadnji stavek...original članka najbrž nisi... (tam pač o raztezanju ne pišejo, avtor v Delu je menil, da bo pač malo laično pridal, da ne bo vse izpadlo tako grozno :wink: ampak to sploh nima veze [smilie=beadygrinner.gif] )

Važno je, da si bosemu naklonjen [smilie=gt-happyup.gif] , Feelmaxe pa veš, kje dobiš :D
Recesija je stanje duha.
Uporabniški avatar
Rollback
Skrbnik
Skrbnik

OdgovorNapisal/-a iomejc » Če 04 feb, 2010 14:29

Rollback je napisal/-a:Ne morem verjet, da si prebral člank do konca :shock: :D
No, mogoče si samo zadnji stavek...original članka najbrž nisi... (tam pač o raztezanju ne pišejo, avtor v Delu je menil, da bo pač malo laično pridal, da ne bo vse izpadlo tako grozno :wink: ampak to sploh nima veze [smilie=beadygrinner.gif] )

Važno je, da si bosemu naklonjen [smilie=gt-happyup.gif] , Feelmaxe pa veš, kje dobiš :D

Oooo, pa še kakšno vezo ima :!: Ima, ima :D

Originala res še nisem prebral; ga bom doma, trenutno sem na šihtu :x

Za Fellmaxe pa te kontaktiram, itak :!:
iomejc
Ultramaratonec
Ultramaratonec

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Rollback » Po 29 mar, 2010 8:33

Zvezda mi je poslal zanimiv članek iz revije RunningTimes (renomirana revija istega založnika kot sta RW in MH)

Minimalistični in bosi tek tako počasi dobivata mesto v "resnejših" publikacijah. Avtor raziskuje pozitivne učinke minimalizma, hkrati pa ostaja nepristranski, saj navaja tudi tradicionaliste in njihove zadržke. Vseeno pa na koncu priznava, da sodobna tekaška obutev s svojimi 20mm+ debelimi podplati postaja cokla in da se tudi razvoj tega zaveda in to tudi upošteva.

Priporočam v branje, še posebej če vas tematika zanima ali pa potrebujete kakšno informcijo več za prehod na minimalno obutev..

runningtimes201004-dl.pdf
(490.27 KiB) Prenešeno 25 krat
Recesija je stanje duha.
Uporabniški avatar
Rollback
Skrbnik
Skrbnik

OdgovorNapisal/-a svizec » Po 29 mar, 2010 9:00

Sem edini, ki mu tale PDF dela probleme?

Odprem ga, potem pa melje in melje...
Uporabniški avatar
svizec
Maratonec
Maratonec

OdgovorNapisal/-a Rollback » Po 29 mar, 2010 9:08

svizec je napisal/-a:Sem edini, ki mu tale PDF dela probleme?

Odprem ga, potem pa melje in melje...

Ti ne odpre okna za download?
Recesija je stanje duha.
Uporabniški avatar
Rollback
Skrbnik
Skrbnik

OdgovorNapisal/-a svizec » Po 29 mar, 2010 9:11

Sem ga že zdownloadal.

Probleme z odprianjem imam. Že nekaj minut čakam, da bi se prikazale slike in tekst, pa je samo na začetku nekaj 'narisal', zdaj pa visi in jamra 'Not Responding'.

Pa samo sprintal bi ga rad...
Uporabniški avatar
svizec
Maratonec
Maratonec

OdgovorNapisal/-a svizec » Po 29 mar, 2010 11:06

Če bo imel še kdo drug probleme s PDF-jem, ki ga je danes objavil Rollback, si inštalirajte Acrobat Reader 9. Osmica, ki sem jo jaz imel, ima z datoteko težave.
Uporabniški avatar
svizec
Maratonec
Maratonec

Vrni se na Tek kar tako

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost